St. Hilarion Kasteel Noord Cyprus

St. Hilarion Kasteel

Er word gezegd dat de productie van de Walt Disney film “Sneeuwwitje en de zeven dwergen” is geïnspireerd op het St. Hilarion kasteel, De torens van het kasteel zijn in vele Disney films gebruikt als inspiratie.

Het St. Hilarion kasteel is het belangrijkste kasteel van Cyprus en een met de meest indrukwekkende architectuur, De naam van het St Hilarion kasteel, is ook bekend onder de naam Dieu D’ Amour wat behoorde tot een heilige waarvan ze geloven dat hij in het kasteel heeft gewoond, De tweede naam kwam tot stand d.m.v een woord trucje dat door vele geliefd was in de middle ages, in de oude tijden stond dit gebied namelijk bekend als Didymos (tweeling) dit vanwege de twee pieken die werden gescheiden door een vallei. De naam werd verkeerd uitgesproken door de eerste Latijnen die zich hier settelden en de naam Dieu D’AMOUR werd op grote schaal gebruikt.

St. Hilarion was een van de vele kastelen gebouwd op het hoogste punt van een berg om de Cyprioten te beschermen tegen aanvallen van de Arabieren. In deze beschermende keten zaten ook de kastelen Buffavento en Kantara. De Arabische aanvallen begonnen in de 7e eeuw en duurde tot de 10e eeuw maar met pauzes ertussen. Waarschijnlijk is hierom ook de eerste uitkijk toren gebouwd in de jaren dat deze aanvallen plaats vonden. Er word ook geschreven dat het kasteel aanwezig was toen Richard the Lionheart het eiland in beslag nam in 1191.

Het kasteel werd gerenoveerd en verder ontwikkeld tijdens de Lusignan periode. Het feit tot in tegenstelling tot de andere kastelen op Cyprus, de tuin van St. Hilarion bleef altijd koel zelfs bij warm weer en je had zelf de kans een van de beste landschappen in Cyprus te zien, dit was de attractie voor de Lusignan edelen tevens was dit ook een toevluchtsoord voor de Lusignan edelen.

Het kasteel werd geheel geleegd en vervallen achtergelaten in 1489 toen de Venetianen het eiland in beslag namen.

De grootste tragedie van dit kasteel en het heeft er vele gehad maar heeft ook gelukkig successen gekend is die geweest van Prins John, Prins John was de jongere broer van Koning Peter de 1e en was een van de verantwoordelijke van zijn dood, Peter 1e vrouw, Koningin Eleanor, wilde wraak nemen voor zijn dood. Om eerst zijn vertrouwen te winnen, nam ze deel aan een vrede ceremonie die plaats vond in het Girne kasteel en toegezegd op goede voet met hem te blijven. Eleanor ging naar Nicosia en schreef de prins een brief en schreef daarin dat de Bulgaarse huurlingen die voor de prins werkten een complot hadden om hem te vermoorden en zelf de controle over het kasteel wilde hebben. De prins geloofde dit, de prins ging naar de hoogste toren en riep de Bulgaarse huurlingen een voor een naar de toren, en gooide ze daarna uit de toren.  Aan het einde bleef er maar een in leven. Na dit alles was de prins alleen in het kasteel, en ging naar het palijs van Eleanor in Nicosia. Nadat ze samen hadden gegeten, liet Eleanor het bebloede shirt van haar man aan de prins zien, en samen met alle ander die met haar aan het wachten waren, staken ze hem een voor een neer. In tranen hebben ze zijn lichaam eerst na huis gebracht en later na de St. Dominic’s kerk in Nicosia.

Het kasteel is opgebouwd uit drie delen in verschillende niveaus. Het eerste gedeelte is gebouwd voor de soldaten en kasteel werknemers en hadden reservoirs voor regenwater, stallen en ander kleine bouwwerken. De Barbican dat de hoofdingang beschermt is verrijkt met hoefijzervormige torens,

Het tweede deel bestaat uit een kerk, Koninklijke kamers een hal en keuken, reservoirs voor regenwater en kamers die behoren tot de kastelein, barakken en de middle age toiletten. De ingang kon alleen worden bereikt door middel van een grote gesloten deur en een ophaal brug. De uit de 10e eeuw Byzantijnse kerk had een indrukwekkende architectuur.

De klim naar het derde deel start met een steil pad dat trappen heeft gehad, wat de klim naar boven makkelijker maakte in het verleden, Als je eenmaal in de binnentuin ben, is er een keuken met oven, reservoirs voor regenwater en andere kleine gebouwen, Na het westen, de tuin eindigt met de Lusignan periode Koninklijke kamers. De gotische stijl ramen in deze sectie staan ook bekend als de koningin ramen en zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Vanuit de tuin bereikt u de top na een korte klim. De top is ongeveer 730 meter boven zee niveau, en heeft een spectaculair uitzicht op het landschap eronder. Wie een uitdaging wil kan een alternatief pad na beneden nemen en een bezoekje brengen aan de prins John toren.